Примати також можуть впадати в сплячку

0
235

До цього моменту було відомо, що тільки один примат – толстохвостий карликовий лемур, що живе на заході Мадагаскару, – може впадати в сплячку. Однак судячи з результатами нового дослідження, проведеного вченими з Університету Дьюка, гібернація серед лемурів – явище не таке рідкісне.

В ході експедиції на Мадагаскар вчені виявили, що два інших виду лемурів: карликовий лемур Кросслі і лемур Сибри також можуть впадати в сплячку, зариваючись в м’яку лісову підстилку на три-сім місяців.

“Що спонукає лемурів впадати в сплячку, поки до кінця незрозуміло”, – говорить автор роботи Марина Бланко з Центру по вивченню лемурів Університету Дьюка.

На відміну від ведмедів і ховрахів, що впадають в сплячку для того, щоб вижити в холодних умовах, карликові лемури засипають на період сухого сезону, коли дерева скидають листя, а їжу і воду знайти не так просто. Однак що саме змушує карликових лемурів, що мешкають на сході Мадагаскару, впадати в сплячку, невідомо. Їх середовище проживання – високогірні ліси, де температура взимку рідко опускається нижче нуля.

Для спостережень за лемурами дослідники використовували спеціальні радиоошейники, здатні реєструвати температуру тіла. Вчені з’ясували, що так само, як і інші тварини, які впадають у сплячку, лемури під час сплячки дихають рідко, їх температура знижується, а частота серцевих скорочень зменшується.

“Випадковий спостерігач, побачивши тварину подумає, що воно мертве. Тіло лемурів в сплячці холодну, вони не рухаються, а повітря вдихають раз кожні кілька хвилин”, – говорить співавтор роботи Ганна Йодер.